2012년 3월 17일 토요일

စိတ္ဖိစီးမွုေလ်ာ႔က်ေစရန္ ဒါေတြစားပါ


စိတ္ဖိစီးမွုလႈပ္ရွား ေနရတဲ႕လူသားတိုင္း ဖိစီးမႈ ေတြကို ႀကံဳေတြ႔ ေနၾကရမွာပါ။ အနည္းနဲ့ အမ်ားသာ ကြာျခားပါလိမ္႕မယ္။ ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေအာင္ လုပ္ႏိုင္တဲ႕နည္းလမ္း ေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ အခုေျပာျပမယ္႔ နည္းလမ္း ကေတာ႕ အစာစားၿပီး ဖိစီးမႈ ေလွ်ာ့ခ် ရမွာဆိုေတာ႕ လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ဖို့ လြယ္ကူမယ္လို့ ယူဆမိပါတယ္။




ဗာဒံေစ႕

ဖိစီးမႈေတြ မ်ားလာတဲ့အခါ ခႏၶာ ကိုယ္မွာ အက္ဒရီနလင္(Adrenaline) ေဟာ္မုန္း အထြက္မ်ားလာပါတယ္။ ဒီ ေဟာ္မုန္းက ေသြးေပါင္ကို တိုးေစပါ တယ္။ အေစ့အဆန္ေတြ စားေပးတာက ေသြးေပါင္ကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ခုခံ အားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္အီး၊ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စုေတြကိုပါ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ႀကံဳေတြ႕ေနရတဲ့ ဖိစီးမႈေတြကို မေရွာင္ရွား ႏိုင္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ တစ္ေန႔ကို ခြက္တစ္ ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုပမာဏရွိတဲ့ အေစ့အ ဆန္ေတြကို စားေပးပါ။

ေထာပတ္သီး

ဖိစီးမႈေတြ မ်ားတဲ့အခါ အဆီမ်ား တဲ့ အစားအစာေတြ၊ ခရင္မ္မ်ားတဲ့အစား အစာေတြ စားသံုးမႈမျပဳဘဲ ေထာပတ္သီး စားၾကည့္ပါ။ ေထာပတ္သီးမွာ မျပည့္ဝ ဆီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ပါဝင္ၿပီး ဖိစီးမႈ ေၾကာင့္ ေသြးေပါင္တက္တာကို က်ဆင္း ေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ ငွက္ေပ်ာ သီးထက္ပိုတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ပါဝင္ပါ တယ္။

အဆီထုတ္ထားေသာႏို့

ႏြားႏို႔ေႏြးေႏြးတစ္ခြက္က သင့္ကို အိပ္ေပ်ာ္ေစၿပီး အနားရေစတဲ့ အိမ္သံုး ေဆးဝါးတစ္ခုပါ။ ႏို႔မွာပါဝင္တဲ့ ကယ္လ္စီ ယမ္က ၾကြက္သားေတြ တင္းမာမႈနဲ႔ တင္း အားကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ ကယ္လီ ဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡဒယ္မန္ က ေျပာပါတယ္။ ႏို႔ေသာက္တာက ရာသီမလာခင္ ျဖစ္တတ္တဲ့ ဖိစီးမႈေတြျဖစ္တဲ့ စိတ္ဂနာမၿငိမ္တာ၊ စိတ္လႈပ္ရွားတာ၊ စိတ္ဆတ္တာေတြကိုလည္း ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ တစ္ ေန႔ကို အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔ ေလးခြက္နဲ႔ အထက္ေသာက္တဲ့ မိန္းကေလးေတြက လံုးဝမေသာက္တဲ့ မိန္းကေလးေတြထက္ ရာသီမလာခင္ ခံစားရတဲ႕ ေဝဒနာေတြကို သိသာသာမခံစားရတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

အုတ္ဂ်ံဳ

အုတ္ဂ်ံဳ စားတာေၾကာင့္ ရရွိတဲ့ ကာ ဗိုဟိုက္ဒရိတ္က အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ စားသလိုမ်ိဳး ဦးေႏွာက္ကေန စိတ္အနား ရေစတဲ့ ဆီ႐ိုတိုနင္ကို ပိုထြက္ေစပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး အစာေျခဖို႔အတြက္ အခ်ိန္ၾကာၾကာယူရ တာေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ေတြ အခ်ိန္ၾကာၾကာရွိေနပါတယ္။ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ေတြ ေသြးထဲမွာ အခ်ိန္ၾကာ ၾကာရွိေနတာေၾကာင့္ ဆီ႐ိုတိုနင္ပမာဏ ကို ထိန္းထားႏိုင္ၿပီး ဖိစီးမႈေတြကို ေလ်ာ့ နည္းေစပါတယ္။

လိေမၼာ္သီး

လိေမၼာ္သီးမွ ဗီတာမင္စီကို ရရွိႏိုင္ ပါတယ္။ ဂ်ာမန္ သုေတသီေတြက လူ ေပါင္း ၁၂၀ ကို သုေတသန လုပ္ရာတြင္ ဗီတာမင္ စီ ၃၀ဝ၀ မီလီဂရမ္ စားသံုးထား သူေတြဟာ ဖိစီးမႈနည္းတာကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ ေသြးေပါင္ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္မွာ ထြက္ရွိေနတဲ့ ဖိစီးမႈျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းေကာ္တီေဇာကို ေလ်ာ့က်ေစ ကာ မူလအေျခအေနသို႔ အလ်င္အျမန္ ျပန္ေရာက္ေစပါတယ္။

ဆယ္လ္မြန္ငါး

အိုမီဂါ-၃ အဆီက ဖိစီးမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ အိုမီဂါ-၃ က စိတ္ဖိစီးမႈ ေဟာ္မုန္း ေတြျဖစ္တဲ့ ေကာ္တီ ေဇာထြက္ရွိမႈကို နည္းေစပါတယ္။ အိုမီဂါ -၃ကႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမျဖစ္ပြားေအာင္ လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ တစ္ပတ္ ကို ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ မက္ကရယ္ငါး၊ ဟာ ရင္းငါး၊ တူနာငါး စတဲ့ ငါးေတြကို အ နည္းဆံုး ႏွစ္ႀကိမ္စားေပးပါ။ အိုမီဂါ-၃ အဆီကို ၾကက္ဥ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ႏို႔နဲ႔ ပဲပိစပ္ တို႔မွလည္း အိုမီဂါ-၃ကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

ဟင္းႏုနယ္ရြက္

သတၲဳဓာတ္ေတြက ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့ နည္းေစၿပီး စိတ္ကို တည္ၿငိမ္ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ သတၲဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ မလံုေလာက္ပါက ဖိစီးမႈခံ စားရတာ၊ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တာ၊ ေမာ ပန္းႏြမ္းနယ္ေနတာေတြ ျဖစ္တတ္ပါ တယ္။ တစ္ေန႔ကို ဟင္းႏုနယ္ရြက္တစ္ ခြက္စာ စားေပးတာက တစ္ေန႔တာလို အပ္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ပမာဏရဲ႕ ၄၀ ရာခိုင္ ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း ( ေဆးတကၠသိုလ္)

댓글 없음:

댓글 쓰기